Glädje och sorg

Linda Nyheter

för hemsidan

Det är med en oändlig sorg som vi måste meddela att en av oss två kennelägare har gått bort. Min mamma Ann-Cathrine förlorade kampen mot cancern och somnade in onsdagen den 20 januari. Vi är utom oss av sorg och vet att livet aldrig mer kommer att bli detsamma. Vi uppskattar all kärlek som vi får från våra valpköpare, vänner och uppfödarkollegor, utan er hade det inte varit uthärdligt. För att komma vidare från denna till synes bottenlösa sorg har vi bestämt att det måste komma något gott ur det, därför har vi blivit månadsgivare till Cancerfonden och vi kommer att donera en del av köpesumman för varje valp som säljs från oss till just Cancerfonden. Vi börjar med H-kullen och fortsätter resten av livet. Forskning är lösningen och vi vill vara med och bidra till att andra familjer i framtiden inte ska behöva uppleva samma sak som oss.

3 dagar innan Ann-Cathrine lämnade oss så såg H-kullen dagens ljus, vi hann berätta detta för Ann-Cathrine och vi vet att det gjorde henne glad. Den består av 4 tikar och 3 hanar. Mitt i all sorg och bedrövelse så gläds vi ändå åt dessa små mirakel, så fulla av liv och mening. Det senaste året har vi varit väldigt dåliga på att återkoppla till alla som hört av sig då vi har kämpat med tunga besked, sjukhusvistelse, det ständiga hotet covid-19 och massor av ledsamheter. Vi ber om förståelse för det och vill att ni ska veta att vi gör vårt bästa. Vi har kontaktat flera av er angående denna kull, och kan bara konstatera att det inte blir en H-valp till alla som önskar det. Vi hoppas kunna erbjuda en valp ur vår planerade I-kull till de som inte fick från denna kull. I-kullen hoppas vi kunna berätta mer om inom kort, och om allt går som det ska blir de leveransklara i juni 2021.

Övriga nyheter är att vi tagit ytterligare ett steg i vår strävan efter att förbättra rasen. Bland annat har vi börjat använda oss av Embarks DNA-tester vilket innebär att varje valp som lämnar boet kommer att ha en egen DNA-profil där över 190 ärftliga sjukdomar är kartlagda, deras genetiska inavelskoefficient framkommer och man kan se deras genetiska ursprung. Fördelen som vi ser det, är att om en hund någon gång skulle bli sjuk så finns det en DNA-profil som förhoppningsvis kan bidra till att en eventuell veterinärutredning går lättare och blir mindre kostsam. Det innebär även en fördel för framtida avel, då vi kan kombinera hundar på ett tryggare sätt. Vi är först ut i Sverige inom vår ras att erbjuda Embarks DNA-profil, men i gott sällskap av ett antal andra uppfödare runt om i världen. Det är kostsamt att DNA-testa samtliga hundar och inte ett krav från någon instans men vi gör det på grund av vårt stora intresse för en hälsosam och långsiktig avel. Genom detta är vi även med och bidrar till forskningen då DNA-resultaten användes för att hitta orsaken till många av våra tamhundars kända sjukdomar.

Vi har även börjat be om ett röntgenutlåtande avseende rygg i samband med att våra avkommor röntgar höfter och armbågar. Inte heller detta är ett krav från något håll men det är upp till varje uppfödare att sätta sin standard. Vi sätter vår högt.

Så, med detta vill vi sätta kursen för 2021 och framåt. En valp från oss innebär att ni är med och bidrar till forskningen och förhoppningsvis en bättre framtid fri från sjukdom för både hund och människa.

Love & respect//Linda