Erövrarens Discovered Diamond ”Nova”

KORAD  SE UCH 

Född: 2016.10.20
Kön: Tik
Moder: Erövrarens Alhambra
Fader: Divatorpets Bolt av Mimmi
Stamtavla: SE58099/2016
Hälsa:  HD A, ED0
Höjd/vikt: 61cm/28-29 kilo
DNA-testad: Embark
Övrigt: Ögonlyst UA, fri rygg
MH/MT: Ja/Ja (MT 454 poäng)
Även kallad: Kerstin, Novisen, Supernova

Nova är en förtjusande liten dam som vi är väldigt måna om. Första året bodde Nova hos en fodervärd men hon kom tillbaka till oss strax innan jul 2017. Det vi kan säga om Nova i arbete är att hon är en naturtalang i spåret, hon är metodisk och koncentrerad. I skyddsarbete blommor hon ut och hon älskar att ”ta fighten” med figuranten. Hon kan ta stor belastning och plockar fram sitt bästa ”jävlaranamma” när figuranten lägger på belastning, man ser hur roligt hon tycker att det är och det är en glädje att träna skydd med henne. Hon kan sortera fint och lyssnar bra trots att hon plockar fram en bra drift, av alla saker vi tränat är det nog i skyddet som hon strålar mest. I lydnaden är hon komplicerad då hon på något sätt framstår som för smart. Hon analyserar allt och bestämmer sedan själv när saker ska göras. När hon lärt sig ett moment/kommando så glömmer hon det aldrig. Men svårigheten ligger i hennes analyserande och att hon inte riktigt har den så kallade ”will to please” som gör en hund mer lättarbetad. Om hon inte vill något så skiter hon helt enkelt i det, och då spelar det ingen roll vilken belöning hon erbjuds eller om man kommenderar henne att utföra något. Tar man sig ton mot henne vänder hon helt sonika på ”klacken” och säger: Gör det själv om du tycker att det är så viktigt.

Inne är hon så lugn och stillsam att man knappt märker av henne, hon älskar att mysa med oss men kan också gå och lägga sig på de mest märkliga ställen. En favoritplats har blivit inne i en garderob…så ja, den har vi ju gjort iordning så att hon kan ligga bekvämt där inne när hon vill det. Hon är en väldigt lustig hund som går sin egen väg.

Nova är röntgad med fria höfter och armbågar, precis som hennes två bröder. Hennes rygg är också kontrollerad genom röntgen och bedömd som fri (inofficiellt resultat eftersom vi inte har officiell avläsning av ryggar i Sverige än). Vidare har hon gjort ett mycket fint MH och kanske ett ännu finare MT där hon blev godkänd med 454 poäng och därmed hamnar bland de högsta poängen för en tik av rasen vit herdehund i Sverige. Nova har deltagit på 8 utställningar och en exteriörbeskrivning och mer behövdes det inte för att hon skulle bli svenska utställningschampion. Nova är ögonlyst och DNA-testad och fick sin första kull i januari 2021, då var hon 4 år och 3 månader gammal. Nu ska den kullen utvärderas och sedan kommer vi att ta ett beslut om hon kommer att användas till ytterligare en kull, under förutsättning att vi hittar rätt partner och att hon fortsätter vara så frisk och fin som hon är. Nova har aldrig varit sjuk, hon har brutit en klo på en baktass vid ett tillfälle och varit skendräktig en gång. Utöver detta har hon enbart varit till veterinären för att få sina vaccinationer, sin röntgenundersökning och sin ögonlysning.

Nova har godkänt behörighetsprov (BH) för att kunna tävla i IGP/BSL/FH.

Foton på Nova