Föräldrar till F-kullen

Föräldradjuren till vår kommande F-kull har ändrats, på grund av ett antal anledningar. Den första och främsta är att vi upptäckte en hanhund som vi absolut vill ha in i vår avel när vi gick igenom alla vita herdar i Norden (se inlägg Breeding of WSS in the Nordic countries här på hemsidan). Vi gjorde en lista över de allra bästa hanhundarna som kan tänkas användas i avel (utifrån våra perspektiv som innebär hälsa och mentalitet) och fastnade för en hane som hamnade bland de 15 bästa av alla hanhundar i Finland. Han heter Kokkomäen Big Speedy och kallas Valle. Hans statistik och mentaltest är väldigt tilltalande, och han är en trevlig, stabil och riktigt fin hund. Till trots för hans trevliga individuella egenskaper är det hans stamtavla som gjorde att vi inte kunde sluta tänka på möjligheterna, och vi önskade så innerligt att vi haft någon tik sparad från vår C-kull då detta skulle vara den ultimata kombinationen.
Nu råkar det vara så att Erövrarens har världens bästa valpköpare, så efter en försiktig förfrågan, som möttes med ett rungande ja, så får vi låna in Erövrarens Crazy in Love ”Jill”!

Jill och Valles stamtavlor går ihop längre bak i ledet, vilket innebär att vi kommer att göra en mindre linjeavel. Detta i sin tur innebär att vi kommer att få fram, eller återuppliva om man vill, hundar från våra gamla, svenska och mycket väldokumenterade linjer! Den starkaste nedärvaren i F-kullens stamtavla kommer att bli en tik som hette Kastanjebo Kalma. Hennes statistik avseende avkommor är minst sagt bra. Kalma är den tik som har högst HD-index av alla vita herdehundstikar genom tiderna, både av de som lämnat oss och de som lever idag. Det är henne vi vill ha tillbaka i svensk avel. Vi uppfödare strävar ofta efter att ta in nya linjer och så låg inavelskoefficient som möjligt, men ibland kan det vara nog så viktigt att gå tillbaka i tid och se vad som var bäst för 10-15 år sedan och inte låta det gå till spillo. Den planerade kullen ska enligt våra beräkningar få en inavelskoefficient på 6,25% vilket ligger inom ramen för rekommendationer från Svenska Kennelklubben.

Bortsett från att detta var ett tillfälle som vi inte kunde motstå så har ju avel alltid en tidsaspekt. Jill har inte haft någon kull tidigare och fyller 5 år i år vilket gör det mest lämpligt att inte vänta med den kullen till nästa år. Nova och Grym, som är två unga och härligt tokiga hundar har så gott om tid att de kan vänta med föräldraskapet ett år till. Dessutom hägrar tävlingsplanen för de båda, och dit kommer man ju inte om man är föräldraledig i flera månader. Nova och Grym får därmed bli föräldrar till vår G-kull i 2020 istället.
Erövrarens har aldrig mer än en kull åt gången, detta för att vi lägger enormt mycket tid och resurser på socialisering av valparna och uppföljning när de flyttar, något vi inte skulle ha kapacitet till om vi ”skeppade iväg” två eller fler kullar samtidigt. Vi strävar inte efter kvantitet, utan kvalitet. Därmed var det uteslutet att para både Jill och Nova, oavsett om vi hade tänkt tävla eller inte.

På tal om kvalitet så följer den planlagda kullen mellan Jill och Valle alla rekommendationer vad det gäller avel, både från den Svenska Kennelklubben och vår egen rasklubb Vit Herdehundklubb.
Jill har HD A, ED 0, HD-index 105 samt MH med 1:a på skott, det vill säga helt skottfast. Hon har varit på en utställning och fick bedömningen Very Good. Utöver hennes fina hälsa är Jill en väldigt trevlig hund som lever och verkar i vad man kanske kan kalla herdens ursprungsuppgifter; hon går lös på en gård med hästar, hundar, höns och kaniner, hon hänger med på ridturer och jobbar med matte i ett jordbruk med kor och är i övrigt en trogen och ständig följeslagare till sin ägare. Hon larmar när någon obehörig kommer in på gården, men är öppen och social om matte och husse säger att det är ok för besökarna att komma in. På senare tid har hon även tagit sig an uppgiften att värna om matte och husses lilla människobebis.

Valle har HD A/B och ED0. Han har 223 poäng på LTE-test i Finland (mentaltest) och är helt skottfast. Han har två cert på utställning. Han har HD-index 107. Valle är en pampig, cool och trevlig hund. Han lever med sin familj bestående av vuxna och barn, samt sin egen son från en tidigare kull. Han har två kullar sedan tidigare i Finland, hans matte har varit sparsam med att låna ut honom. Av hans 12 avkommor med två andra tikar är 9 röntgade, samtliga är fria på höfter och armbågar, med undantag av en hund som bröt frambenet som valp och därmed fick ED3 på det frambenet. I hans sätt och personlighet påminner han mycket om vår egna Strax, för er som känner honom. Varken Valle eller hans bröder/syskon har några valpar i Sverige sedan tidigare.

Vi upplever att det är ett väldigt stort intresse för vår lilla uppfödning, något vi tycker är fantastiskt roligt. Som vanlig ställer vi våra krav på er som valpköpare, alla valpar från Erövrarens ska röntgas och mentalbeskrivas när åldern är inne, och vi vill ”följa med” på resan, från det att hunden föds till dess att den är redo att vandra över regnbågsbron. Varje individ betyder oerhört mycket för oss, och ska en hund av någon anledning omplaceras vill vi vara delaktiga i detta, oavsett vilken ålder den befinner sig i. Om du vill köpa en hund helt utan förpliktelser och vidare kontakt med uppfödaren är kennel Erövrarens inte rätt för dig, men om du känner att du vill uppfylla våra krav, ge hunden ett kärleksfullt hem med aktivitet och samhörighet, då är du varmt välkommen att kontakta oss.