English Want to read the english version?
Yes

I-litter DNA is mapped!

2 years ago av

Vår fina I-kull växer så det knakar, de är glada, livliga och hungriga små troll som håller oss rejält upptagna nästan dag som natt 🙂 Deras DNA-resultat har kommit och vi kan meddela att samtliga sju små underverk är fria från alla 11 rasrelevanta defekter som det testas för, i tillägg är de fria för alla andra 211 defekter som det testas för hos Embark.

När jag skickade in deras DNA valde jag att inte uppge någon ras alls för att jag ville se, enbart utifrån deras DNA, vad de skulle klassas som. Detta eftersom deras farfar är en schäfer och därmed består de av 12,5% schäfer. Som jag hade anat kom de tillbaka som 100% White Shepherd! Hur kommer det sig, kanske man kan undra? Sannolikt är det så att schäfer och vit herdehund fortfarande är så nära besläktade att det är svårt att skilja deras DNA åt, och när det blandas så blir det i princip omöjligt.
Jag hade en förhoppning om att denna kombinationen skulle ha ett lägre genomsnitt än rasen i stort när det kommer till genetisk inavelsgrad och det har dem. Deras genomsnitt hamnade på 24,1% och för rasen i stort ligger det på cirka 28% i dagsläget. Både 24,1% och 28% är väldigt högt, men jag är ändå nöjd med att jag gick åt rätt håll, det vill säga mot det lägre. Över kullen är fördelningen 20, 22, 23, 25, 26, 26 och 27%. Än en gång så visar DNA hur olika generna nedärvs i en kull och hur oprecist vårt gamla system av stamtavleberäknad inavelsökning är.

Så snart de är ”utportionerade” till sina nya ägare så kommer varje ägare att få tillgång till sin hunds eget Embark-konto och förhoppningsvis följa upp genom att årligen svara på en hälsoenkät. På så vis så bidrar vi tillsammans till forskningen som pågår på våra tamhundars hälsa och välmående! Skulle någon av dessa hundar bli sjuk kan ägarna dela deras DNA-test med veterinären och på så vis kanske hjälpa till att hitta orsaken till eventuell sjukdom.


Related posts

Posts that are published in the same categories.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *